Lyriikkapaja kouluille

Ainutlaatuinen lyriikkapaja & konsertti -päivä innostamaan oppilaita

Olen käynyt pitämässä omaa lyriikkapaja & konsertti -päivää ympäri Suomen kouluja, tarkoituksena innostaa oppilaita lukemisen pariin ja välittää heille hyvää mieltä, uskoa itseensä ja nostaa koko koulun yhteishenkeä. Nämä päivät ovat olleet aivan älyttömän hienoja ja merkityksellisiä niin oppilaille kuin opettajillekin.

Lyriikkapajassa opetan kuinka jokainen pystyy kirjoittamaan oman laulun, räpin tai runon. Nyt on paljon ollut puheenaiheena se, miten lasten ja nuorten innostus lukemiseen ja kirjoittamiseen on vähentynyt. Lyriikkapaja tarjoaa innostavan ja uudenlaisen tavan saada kipinä syttymään kirjoittamisen ja lukemisen pariin. Se tuo jännittävän ja mieluisan tavan oppia luovaa kirjoittamista, riimien muodostamista ja musiikin tekoa. Kun katsoo opetussuunnitelman musiikin ja äidinkielen oppiaineiden tavoitteita sekä myös laaja-alaisia tavoitteita niin lyriikkapaja tukee näitä mallikkaasti. Opettajille tämä ei tuo lisätyötä vaan hoidan aina pajojen sisällön täysin itse.

Lyriikkapajan aikana oppilaille tarjoutuu mahdollisuus käsitellä omia ajatuksiaan lyriikan avulla. Olen huomannut, että lyriikkaa tehdessä jokin filtteri poistuu ja mielen päällä olevia asioita on selkeästi helpompi lyriikan avulla kirjoittaa, kun puhua niistä ääneen. Nyt varsinkin viime vuosien aikana lasten ja nuorten mielenterveys on ollut kovalla koetuksella, joten siitäkin näkökulmasta tämä tarjoaa oppilaille tärkeän mahdollisuuden omien ajatusten purkamiseen. Olen koulutukseltani luokanopettaja ja erikoistunut musiikkiin. Lyriikkapajojen lisäksi olen tehnyt opettajan sijaisuuksia yli kymmenen vuotta, joten lasten ja nuorten kanssa työskentely on hyvin tuttua. Lyriikkapaja sopii sekä alakoulun että yläkoulun oppilaille kuten myös toisen asteen opiskelijoille.

Lyriikkapajoja voi pitää esimerkiksi koko koulupäivän ajan niin että yksi oppitunti yhdessä luokassa, seuraava toisessa jne. Päivän päätteeksi järjestetään konsertti koko koululle, jonka aikana esitän omia hyvää ja positiivista fiilistä tuovia kappaleita, jotka rohkaisevat nuoria kannustamaan toisiaan ja tekemään niitä asioita elämässä, jotka tuovat heille iloa. Lisäksi konsertti tarjoaa myös oppilaille mahdollisuuden loistaa, kun he saavat halutessaan tulla lavalle kanssani esittämään omia taitojaan. Esityksiä on kuultu niin alkuopetuksen oppilailta kuin myös yläkoulun oppilailta ja aivan mielettömiä suorituksia ovat olleet! Oppilaista on aina huomannut, kuinka tärkeä onnistuminen se heille on ollut. Tämä voi olla aivan käänteen tekevä ja innostava asia, joka heijastuu myöhemmin niin koulussa kuin myös yleisesti elämässä pärjäämisessä.

Eli lupaankin teidän oppilaille ikimuistoisen ja ainutlaatuisen päivän, josta riittää iloa ja riemua pitkäksi aikaa. Kenties tämän myötä jotkut löytävät elämäänsä pysyvän uuden harrastuksen. Olen pitänyt näitä eri nuorisotiloilla ja kouluilla ympäri Suomen ja palaute on ollut mahtavaa. Tässä erään oppilaan vanhemman palaute:

Moikka, piti tulla itku silmässä laittamaan sinulle viestiä, kun olet pelastanut ehkä meidän lapsen elämän. Meillä on ollut jo pitkään vaikeaa, kun koulu ei ole kiinnostanut eikä hänellä ole ollut kavereita ja sen myötä myös ruokahalukin on ollut kateissa. Tänään hakiessani hänet, hän juoksi nauraen luokseni kertomaan innoissaan vierailustasi. Ruoka maistui urakalla ja kysyessäni tästä muutoksesta hän sanoi, että oli kuunnellut sinun laulujen sanoja ja sai niistä voimaa voittaa omat pelkonsa. Nyt meillä kuunnellaan sinun musiikkiasi. Kiitos.”

Näin suuri vaikutus tällä voi oppilaisiin olla. Tässä Puumalan yhtenäiskoulun rehtorin Anni Riikka Marilan palaute päivästä:

Monenikäiset ja erilaiset oppilaat innostuivat lyriikoista ja rap-musiikista Kaken ohjauksessa. Päivä oli irtiotto tavallisesta kouluarjesta. Sekä henkilökunta että oppilaat saivat virtaa pitkäksi aikaa. Konsertissa oli mahtava meininki! Koululla vierailevien hyvien tyyppien tapaaminen saa lapsen ja aikuisenkin uskomaan unelmiin.” 

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää niin sovitaan ikimuistoinen päivä teidän koulun oppilaille! Paikkakuntia, joissa olen käynyt ovat mm. Helsinki, Rovaniemi, Heinävesi, Parikkala, Kitee, Sysmä, Puumala, Juva, Kittilä, Jämsä, Ruukki, Oulu, Pukkila, Lapinlahti, Kankaanpää, Akaa, Hikiä, Laitila, Mikkeli, Järvenpää, Mäntyharju, Pälkäne, Rymättylä, Ulvila, Askola, Orivesi, Hämeenlinna, Kuorevesi, Varkaus, Salla, Ranua.

 

Kouluille ja nuorisotiloille:

 • Kasvattaa yhteishenkeä.
 • Opettaa kannustamaan ja tsemppaamaan toisia.
 • Luo onnistumisen tunteita, jotka inspiroivat yleisesti elämässä pärjäämiseen ja sen myötä parantaa koulutuloksia.
 • Rohkaisee uskomaan itseensä ja kohottaa itsetuntoa.
 • Mahdollistaa lyriikan avulla mielessä olevien asioiden käsittelyn.
 • Tuo mieluisan ja uudenlaisen tavan oppia luovaa kirjoittamista, musiikin tekoa ja riimien muodostamista.
 • Tuo iloa ja unohtumattomia elämyksiä.
 • Mahdollisuus loistaa ja myös esiintyä halutessa luokan tai koulun edessä.
 • Tarjoaa mahdollisuuden uuden pysyvän harrastuksen löytämiselle.
 • Yhdistettävissä opetussuunnitelman äidinkielen ja musiikin oppiaineiden tavoitteisiin sekä tukee opetussuunnitelman laaja-alaisia tavoitteita.
 • Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja. Erikoistunut musiikkiin.
Moikka, piti tulla itku silmässä laittamaan sinulle viestiä, kun olet pelastanut ehkä meidän lapsen elämän. Meillä on ollut jo pitkään vaikeaa, kun koulu ei ole kiinnostanut eikä hänellä ole ollut kavereita ja sen myötä myös ruokahalukin on ollut kateissa. Tänään hakiessani hänet, hän juoksi nauraen luokseni kertomaan innoissaan vierailustasi. Ruoka maistui urakalla ja kysyessäni tästä muutoksesta hän sanoi, että oli kuunnellut sinun laulujen sanoja ja sai niistä voimaa voittaa omat pelkonsa. Nyt meillä kuunnellaan sinun musiikkiasi. Kiitos.
Oppilaan huoltaja
Monenikäiset ja erilaiset oppilaat innostuivat lyriikoista ja rap-musiikista Kaken ohjauksessa. Päivä oli irtiotto tavallisesta kouluarjesta. Sekä henkilökunta että oppilaat saivat virtaa pitkäksi aikaa. Konsertissa oli mahtava meininki! Koululla vierailevien hyvien tyyppien tapaaminen saa lapsen ja aikuisenkin uskomaan unelmiin.
Rehtori
Kake Karissonin keskusteleva opetustyyli tempaa lapset ja nuoret mukaansa lyrikoimaan. Omalla positiivisuudellaan ja innostavuudellaan hän sai kurssilaiset riimittelemään omat räppinsä. Kurssin leppoisa ja mukava ilmapiiri rohkaisi lapsia tarttumaan mikrofoniin ja esittämään omat tuotoksensa muille kurssilaisille. Yllättäen jopa hiljaisimmatkin uskaltautuivat lavalle. Toivottavasti saamme jatkossakin tehdä yhteistyötä Kake Karissonin lyriikkakoulun kanssa.
Äidinkielen valinnaisryhmän opettaja
Oppilaat olivat heti autossa, että olisi kiva jos samanlainen olisi ensi viikonloppuna uudestaan! Kiitos!
Oppilaan huoltaja
Ihan paras! Jäi ihan hirviän hyvä mieli. Se oli paras, koska sai tehdä omia lauluja.
3. luokan oppilas
Ilmapiiri oli niin loistava, että pystyin olemaan oma itseni. Oli ihan huippua olla eka kertaa lavalla sun kanssa. Haluan nähdä sut uudestaan lavalla ja olin haaveillut oman biisin tekemisestä. Jäi hyvä fiilis ja lyriikkapaja oli paras.
Ammattiopiston opiskelija
Olit suunnitellut tosi mukavan lyriikkapajatuokion! Aivan huippu! Jäi tosi positiivinen fiilis ja päivän esitykset (sinun ja oppilaiden) saa vieläkin hymyn huulille. Kiitos!
Sanataideleirin opettaja
Lyriikkapaja oli huippu! Siinä oppi tosi hyvin sen, että mistä biisin tekeminen lähtee liikkeelle. Se antoi motivaatiota tehdä lisää biisejä! Olet niin hyvä opettamaan.
Oppilas

Tilaa lyriikkapaja
eetu@kakekarisson.fi