Kiusaamista ei tule ikinä hyväksyä

Taas istahdettiin junaan ja luvassa on vajaat yhdeksän tuntia kiskojen tärinää. Matkustan Rovaniemeltä takaisin kotiin Helsinkiin. Tämä reissuhan alkoi jo viikko sitten, kun matkustin ensin Ouluun keikalle ja jatkoin sieltä Rovaniemelle, jossa esiinnyin keskiviikkona SantaParkissa ”Sulla on talenttii!” nimisessä tapahtumassa. Tuo tapahtuma järjestettiin kaikille Rovaniemen ja lähikuntien 9. luokkalaisille, ammattikoululaisille ja lukiolaisille. Olin itse tapahtumassa esiintymässä ja puhumassa oppilaille rohkeudesta ja koulukiusaamisesta.

Suunnitelma on, että vedän päivän aikana kaksi settiä, jossa ensin puhun 10 minuuttia ja sen jälkeen esitän yhden kappaleen. Kun nousen lavalle, aloitan kertomalla oman tarinani siitä, kuinka tein salaa musiikkia kolme vuotta kertomatta siitä kenellekään, koska pelkäsin tulevani kiusatuksi ja pilkatuksi. Kerron myös, että saan tasaisin väliajoin viestejä ja kommentteja siitä, kuinka surkeaa musiikkini on ja kuinka minun kannattaisi lopettaa tuon kuran tekeminen.

Haluan kertoa oppilaille rehellisesti oman esimerkkini, sillä jos olisin antanut jossain vaiheessa kiusaamisen pelon tai ilkeiden kommenttien vaikuttaa niin paljon, että olisin lopettanut musiikin tekemisen tai en olisi aloittanut sitä lainkaan niin kaikki parhaat asiat elämässäni olisi jäänyt kokematta. Elän tällä hetkellä unelmaani ja saan tehdä juuri sitä, mitä rakastan yli kaiken. Yksikään kommentti ei voi enää satuttaa eikä saada oloani epävarmaksi. Kun joku sanoo, että huhhuh miten paska uusi biisini on tai miten pelle jätkä olen niin voin vastata vain, että kiitos rehellisyydestä! Spotifyn kuuntelijat ja keikoilla kävijät eivät onneksi ajattele samalla tavalla.

En kuitenkaan tarkoita tällä sitä, että kiusaaminen tulisi hyväksyä ja koko asian tulisi antaa olla. Kiusaamista ei tule ikinä hyväksyä. Se on raukkamaista ja väärin. Jos sitä kokee, niin on älyttömän tärkeää, että uskaltaa kertoa siitä jollekin, jotta se saadaan loppumaan. Kuitenkin inhottava totuus on, että vaikka sen loppumisen eteen tehdään paljon töitä, niin sitä ei valitettavasti saada kokonaan loppumaan vielä tänään, ei huomenna, ei ensi viikolla, eikä välttämättä vuosienkaan päästä. Siksi haluan tsempata, kannustaa ja inspiroida näitä oppilaita ja sinua lukijaa löytämään sen oman jutun ja intohimon. Sen jutun, mitä nauttii tehdä yli kaiken ja minkä löytämisen jälkeen ilkeät sanatkaan eivät tunnu enää niin pahalta.

Kiusaajat haluavat usein lytätä toisen ihmisen kertomalla uudelleen ja uudelleen, kuinka huono hän on aivan kaikessa. Se tulee niin monta kertaa, että siihen alkaa itsekin uskomaan. Jos sinä, joka luet tätä, olet tällaisessa tilanteessa niin luota minuun kun sanon, että se ei ole näin! Sinä et todellakaan ole huono kaikessa, vaan löydät aivan varmasti oman juttusi, jota haluat tehdä yli kaiken. Ja kun löydät sen, niin lyö siihen aivan kaikki peliin ja ole ylpeä siitä. Harjoittele kovaa ja usko itseesi niin mikä tahansa on mahdollista.

Ei kukaan olisi seitsemän vuotta sitten uskonut, että elätän itseni vielä joku päivä musiikillani, biisini on soinut telkkarissa talviparalympialaisten kisabiisinä ja olen saanut esiintyä mitä uskomattomimmissa paikoissa. Sillä ei kuitenkaan ole väliä minulle, mitä muut uskovat. Merkitystä on vain ja ainoastaan sillä, mitä itse uskoo. Älä annan yhdenkään ihmisen mielipiteen vetää sinua alaspäin vaan tee rohkeasti omaa juttuasi, nauti siitä ja jos kohtaat matkalla kiusaamista tai ilkeitä kommentteja, niin totea vain, että kiitos rehellisyydestä ja jatka matkaasi itsevarmasti hymyssä suin! Olet huippu juuri tuollaisena!